SavetovalištaSavetovalište za seksualno prenosive bolesti (HIV/AIDS)

  IV sprat ZZZZS, sobe 47,48
  021/4870-575 dr Lidia Turo
  021/4870-578 vms Gordana Kolarski

  015047BL

  Savetovalište u okviru odeljenja za očuvanje i unapređenje zdravlja radi svako pre podne. U radu ovog Savetovališta aktivnu ulogu imaju vršnjački edukatori koji su članovi Vršnjačkog tima za zdravstvenu svesnost Zavoda. Ponedeljkom, utorkom i sredom svi zainteresovani studenti mogu doći na radionice o HIV-u (šta je rizik a šta nije) a četvrtok i petkom pozivamo studente na kafu ili čaj i jedan neformalni razgovor na temu zdravlja.
  Caffe „Savetovalište“ radi od 10:00 do 12:00 časova.

  Od januara 2006. godine u okviru Odeljenja za očuvanje i unapređenja zdravlja radiSavetovalište za HIV/AIDS. Testiranje se može raditi tokom cele godine, besplatno je, a po želji i anonimno je. Savetovanje na HIV/AIDS podrazumeva poverljiv razgovor između savetnika i klijenta, koji želi da se testira na HIV. Savetovanje je u potpunosti dobrovoljan i poverljiv, što znači da sve što klijent kaže neće nikada biti preneto drugoj osobi. Savetovanje prethodi i sledi samo testiranje na HIV. U toku razgovora pre testiranja klijent se upoznaje sa samom procedurom testiranja, sa mogućim rezultatima testa i dobija potrebne informacije o HIV/AIDS-u.

  Ako se na osnovu razgovora proceni da je prošao takozvani „period prozora“(vreme koje je potrebno da prođe od trenutka nastale infekcije do vremena kada se to testom može utvrditi, budući da se testom ne utvrđuje prisustvo virusa već antitela koji organizam stvara protiv virusa), osoba se upućuje u Institut za zaštitu zdravlja gde se obavlja testiranje.

  gws4868719

  Period prozora zavisi od testa, koji se koristi, a traje najčešće oko 6 do 10 nedelja. Ako se test uradi pre tog perioda rezultat može biti lažno negativan, što znači da iako je virus prisutan u organizmu, antitela se još nisu razvila, te iako je test negativan, osoba može da širi infekciju na druge. Najčešće se koristi osnovni ELISA test, kojim se otkrivaju specifična antitela na HIV. Dok se kao potvrdni test koristi Western Blot test.  Tkz. Brzi testovi, koji se mogu nabaviti u apotekama nisu pogodni za samotestiranje, jer nisu dovoljno precizni, samim tim ni pouzdani. Takođe je veoma bitna emocionalna podrška u trenutku kada saznaje rezultat, što je svakako zagarantovano u Savetovalištu.

  Rezultat testa može biti reaktivan (pozitivan), što znači da je organizam razvio antitela na HIV, odnosno da je virus prisutan u telu osobe. Nereaktivan (negativan) rezultat znači da u organizmu nisu pronađena antitela, odnosno da do infekcije nije došlo. Rezultat se uvek saopštava lično,nikada telefonom, poštom, ili nekoj osobi.

  Vaša pitanja vezana za reproduktivno zdravlje i HIV/AIDS-možete slati na e-mail epidemiologa koji se nalazi na vrhu stranice!

  U Savetovalište se možete obratiti svakim radnim danom od 7-13 časova

   
   

Savetovalište za odvikavanje od pušenja

  IV sprat ZZZZS, sobe 47,48
  021/4870-575 dr Lidia Turo
  021/4870-578 vms Gordana Kolarski

  Želite da ostavite pušenje duvana neka to bude PLANSKI! Najbolji način za odvikavanje jeste potpuni prekid i to odjednom! Najteže je izdržati prvih sedam dana! Vaša želja i snaga Vaše volje je u ovom procesu veoma važna!

  PLAN ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

  Svi zainteresovani pušači mogu da se jave u Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Zavodu i da uz pomoć grupne metode petodnevnog plana lakše ostave ovu štetnu naviku.

  Zašto je tako teško prestati sa pušenjem?

  Pušenje cigareta spada u bolesti zavisnosti a zavisnost od nikotina je na nivou heroinske zavisnosti.i mnogo je lakše apstinencijalne simptome proći uz podršku grupe i korisne savete dobijene od savetnika. Osnovna ideja ovog metoda je razbijanje pušačke navike i aktivna izmena stila života uvođenjem zdravih navika.

  • Metod čini 5 uzastopnih sastanaka, od ponedeljka do petka, svakog dana u isto vreme
  • Potom se zakazuju kontrolni sastanci dinamikom koju određuju klijenti
  • Na svakom sastanku klijenti dobijaju pismene i usmene instrukcije kako da ublaže eventualne apstinencijalne tegobe i savete za izmenu režima života

  Ovaj tretman odvikavanja od pušenja se može smatrati uspešnim obzirom da je evaluacijom efektivnosti metode utvrđeno da je apstinencija na nivou od oko 60% u periodu od 3 meseca nakon odvikavanja.

Savetovalište za kontracepciju i planiranje porodice

  1. sprat ZZZZS, sobe 16, 18
  Brojevi telefona:
  021/4870 – 544 dr Željka Vinarž
  021/4870 – 546 dr Ivana Šolajić / dr Bogdanka Brašanac

  Delatnosti koje se odnose na planiranje porodice:

  Prati i proučava zdravstveno stanje žena, dece i omladine, zdravstvenu kulturu i higijenske prilike i predlaže mere za njihovo saniranje.
  Sprovodi mere zdravstvenog vaspitanja na formiranju ponašanja koje vodi očuvanju i unapređivanju zdravlja.
  Prati, proučava i utvrđuje metode za unapređivanje zdravstvene zaštite i zdravstvene službe u oblasti zdravstvene zaštite žena, dece i omladine.
  Izrađuje, predlaže i prati sprovođenje i sprovodi programe zdravstvene zaštite žena, dece, školske dece i studenata.
  Pruža preventivne, dijagnostičke, terapijske i rehabilitacione usluge iz oblasti planiranja porodice, ginekologije dečijeg i adolescentnog doba, ginekologije generativnog doba, patologije fetusa i trudnoće i porodilišta za trudnoće visokog rizika za plod.“

Savetovalište za mentalno zdravlje

  3. sprat ZZZZS

  Savetovalište radi svakog radnog dana pre podne.

  U savetovalištu rade:

  Psiholog Tamara Stajić
  Psihijatar dr Ivana Joksimović

  Najčešći problemi studenata su:

  Prilagodavanje novoj sredini, učenje, problemi sa roditeljima, prijateljima, momkom, devojkom, u seksualnim odnosima, osećanje usamljenosti, nedostatak samopouzdanja, strah, trema, ne umem efikasno da učim, ne znam da li je ovo fakultet za mene, napet-a sam, ne mogu da spavam, imam problem sa apetitom, plaši me ispit, osećam se drugačije nego pre…

  – POVERLJIVO I ANONIMNO
  – KOMFORNO
  – BESPLATNO

  Brojevi telefona su:

  021 / 4870 – 557 psiholog i psihijatar

  Za lični dolazak u naše savetovalište potrebno je poneti overenu zdravstvenu knjižicu i index.

Savetovalište za zdrave stilove života

  4. sprat ZZZZS, sobe 47,48
  021/4870-575 dr Lidia Turo
  021/4870-578 vms Gordana Kolarski

Usluge/Savetovališta

Pretraga