Projekti i programi„Pravilnu ishranu biramo mi - tako ćemo biti zdraviji “

16.03.2018

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, realizuje projekat „Pravilnu ishranu biramo mi - tako ćemo biti zdraviji “, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u cilju informisanosti studenata o značaju principa pravilne ishrane i promocije zdravih stilova života.

Adolescencija je značajan tranzicioni životni period tokom kojeg je uravnotežena ishrana posebno važna zbog pravilnog rasta i razvoja. To je period visokog nutritivnog rizika jer dolazi do povećane potrebe za energijom, proteinima, kalcijumom i gvožđem, a često je praćen pojavom nepravilnih navika u ishrani i nutritivnih problema. Gojaznost, pothranjenost, anoreksija i bulimija nervoza su ozbiljni zdravstveni problemi, koji se moraju ozbiljno shvatiti i rešavati interdisciplinarnim pristupom.

Gojaznost je glavni poremećaj savremenog adolescenta u svim socioekonomskim grupama, a predstavlja faktor rizika za mnoge dobro poznate zdravstvene poremećaje, ali svakao ima i značajan psihosocijalni uticaj na mladu osobu, jer mlada osoba nezadovoljna svojim izgledom, može smanjiti svoje socijalne kontakte ili kompenzaciju za svoj izgled ispoljiti u agresiji.

Mladi obično jedu šta žele i veoma teško prihvataju izmene i savete u vezi ishrane. Omiljena hrana i pića su im: šnicle, hamburgeri, gazirana pića, mleko, špagete, pica, pomfrit, sladoled, hleb, čokolada, razne grickalice, energetska pića. Povrće nije popularno. Najčešće uzimaju nedovoljno hrane i to nekvalitetne sa puno šećera, rafinisanu hranu, prženu brzu hranu i prazne kalorije.

Prema podacima dobijenih iz sistematskih pregleda studenata Univerziteta u Novom Sadu broj studenata sa prekomernom telesnom težinom i gojaznošću iznosi blizu 30%, dok je pothranjenost zastupljena kod 15% studentkinja.

Doprinos uspehu realizacije projekta daje intenzivna saradnja sa institucijama, školama, studentskim i nevladinim organizacijama.

Projekat „Pravilnu ishranu biramo mi - tako ćemo biti zdraviji“ sprovodi se od 2010. godine.

«

Aktuelnosti/Projekti i programi

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju