Kampanje



OBELEŽAVANJU OKTOBRA, MESECA PRAVILNE ISHRANE I 16. OKTOBRA, SVETSKOG DANA HRANE

13.10.2020




Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana, 1945. godine. Ovogodišnja tema kampanje je
„Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno”, a realizuje se pod sloganom Naše akcije naša su budućnost“. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

Ovogodišnje aktivnosti usmerene su na globalnu zdravstvenu krizu izazvanu COVID-19, te je vreme za razmišljanje o stvarima koje zaista cenimo i našim najosnovnijim potrebama, a to je - hrana. Hrana je suština života i osnova naših kultura i zajednica. Očuvanje pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani ostaće i dalje bitan deo odgovora na pandemiju COVID-19, posebno za siromašne i osetljive zajednice, koje su najteže pogođene pandemijom i ekonomskim šokovima koji su iz toga nastali.

 

Globalna populacija je u stalnom porastu, a očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050.godine biti 9,6 milijardi. Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu išranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Poslednjih decenija sve je više problema u proizvodnji dovoljnih količina hrane kao posledica promene klime. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane. U toku svetske pandemije COVID-19 naročito je potrebno naglasiti značaj bezbednosti hrane:

 

 

1. Higijena je najvažnija komponenta zdravlja:

Obavezno perite ruke sapunom i vodom pre i tokom pripreme hrane.

Operite ruke sapunom i toplom vodom posle upotrebe toaleta.

Operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor koji ste koristili za pripremu hrane.

Zaštitite namirnice od insekata i glodara.

 

Brojni mikroorganizmi se nalaze u zemlji, vodi, vazduhu, ali i životinjama i ljudima. Njih ima na rukama, krpama za brisanje, sunđerima, priboru za jelo, daskama za pripremu hrane. Oni se prenose direktnim kontaktom prilikom pripreme hrane i tako mogu da dovedu do pojave različitih bolesti koje se prenose hranom.

 

 

2. Pravila pripreme hrane:

Uvek odvajajte meso i ribu od ostalih namirnica prilikom pripreme.

Za pripremu svežih namirnica koristite poseban pribor i daske za sečenje.

Čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama da biste izbegli kontakt između sveže i već

pripremljene hrane.

 

Sveže namirnice, a posebno meso, riba i morski plodovi i njihovi sokovi, mogu da saxe opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice prilikom pripreme i čuvanja.

 

 

3. Obratite pažnju na pravilnu termičku obradu namirnica:

 

Kuvajte hranu temeljno, posebno meso, živinu, jaja i morske plodove.

Pustite da supa i čorba vri nekoliko minuta da biste bili sigurni da je temperatura

premašila 70*C.

 

 

Dovoljno duga termička obrada (kuvanje ili pečenje) uništava mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje. Kuvanje na temperaturi preko 70ºC čini hranu bezbednijom za upotrebu.

 

 

4. Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama:

 

Ne ostavljajte skuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Sve sveže i skuvane namirnice koje se brzo kvare neophodno je čuvati u frižideru.

Prilikom otapanja zamrznutih namirnica prvo ih stavite u fižider nekoliko sati, a tek onda

otapajte na sobnoj temperaturi.

 

Mikroorganizmi mogu da se razmnožavaju veoma brzo ukoliko se hrana ne čuva na adekvatnoj temperaturi.

 

 

5. Koristite ispravnu vodu i sveže namirnice!

 

Koristite ispravnu vodu iz vodovoda ili flaširanu vodu za piće ili pripremu hrane.

Birajte sveže namirnice.

Dobro operite povrće i voće pod mlazom vode pre čišćenja i upotrebe.

Proverite datum proizvodnje i rok trajanja namirnica na pakovanju.

 

Ako je voda uzeta sa izvora koji nije ispitan i sadrži mikroorganizme oni mogu da naruše zdravlje. Pravilan odabir namirnica, njihovo pranje i ljuštenje smanjuje rizik od zaraze.

 

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju