NovostiSVETSKI DAN SRCA 29.09.2020.

24.09.2020


Svetski dan srca obeležava se 29. septembra i predstavlja priliku za ljude
širom sveta da se uključe u akcije prevencije kardiovaskularnih bolesti. Ovaj važan
datum iz kalendara javnog zdravlja ustanovljen je 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
 
Ove godine Svetski dan srca, 29. septembar 2020, obeležava se pod sloganom:
„Svim srcem za zdravo srce”.
 
Živimo u vremenu pandemije COVID-19 koja je opteretila zdravstvene sisteme,
zdravstvene radnike i podigla nivo individualne odgovornosti za sopstveno zdravlje i
zdravlje celokupnog društva. Tok pandemije je još uvek nepredvidiv, zbog čega je briga o stanju našeg srca trenutno važnija nego ikada. Zato ove godine, 29. septembra, kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana srca ističe značaj bolesti srca i krvnih sudova, koje su vodeći uzrok smrti u svetu. COVID-19 naročito ugrožava srčane bolesnike i stavlja ih pod dvostruki rizik. S jedne strane, srčani bolesnici su već narušenog zdravlja, a ako se inficiraju virusom SARS-CoV-2, rizik da razviju težu kliničku sliku COVID-19 je veći.
 
Slogan „Koristite srce“ tiče se toga da koristite....

Vašu glavu

Da razumete šta je potrebno da bi ste živeli na način koji promoviše zdravlje vašeg srca i da bi ste živeli u skladu sa tim saznanjem, menjajući svoje ponašanje zarad kvalitetnijeg života sada i u buduće.

Vaš uticaj
 
Kao pojedinac da date primer svojoj porodici i okruženju. Kao zdravstveni radnik koji pomaže svojim pacijentima da napravite pozitivne promene vezano za zdravljevašeg srca. Kao poslodavac da ulažete u zdravlje srca svojih zaposlenih. Kao vlada koja sprovodi politike i inicijative koje će dovesti do boljeg zdravlja srca u društvu, poput poreza na šećer, zabrane pušenja i smanjenja zagađenja vazduha.

Vaše saosećanje

Da gledate dalje od sebe i delujete na načine koji podržavaju najugroženije u društvu; posebno one sa udruženim srčanim oboljenjima, zbog kojih mogu da budu izloženi većem riziku u vreme KOVID19.

KORISTITE SRCE ZA BOLJI IZBOR


Koristite Srce da biste slušali svoje srce

Ako imate bolesti, poput srčanih bolesti, srčane insuficijencije, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti, ne dozvolite da vam KOVIĐ19 zaustavi redovne preglede. I nikada ne izbegavajte da pozovete hitnu pomoć ako je potrebno – bezbedno je i medicinski radnici su tu za vas.

Koristite Srce za društvo, svoju porodicu i vas

Pojedinci, zajednice i preduzeća reagovali su na pandemiju na neverovatne načine, podržavajući jedni druge, zdravstvenu profesiju i ugrožene u društvu. Radi se o donošenju boljih izbora na svakom nivou - od ličnih i naših svakodnevnih izbora, do svetskih vlada i izbora politike širom sveta.

Koristite Srce da zahvalite zdravstvenoj profesiji

Pandemija je dovela do pružanja podrške medicinskim sestrama, lekarima, istraživačima i negovateljima.

Koristite Srce za učešće

Pomozite da se Svetski dan srca 2020. godine učini uticajnijim nego ikad – da postane moćna platforma za pozitivne promene i da pomognemo ljudima da žive duže, bolje i zdravije.
 
/ izvor: Institut za javno zdravlje Vojvodine http://www.izjzv.org.rs /

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju