Saveti i preporukeMale Boginje - Morbili

20.02.2018

Zbog aktuelne epidemiološke situacije morbila važna je informisanost studenata u vezi ove bolesti.

Morbili ili male boginje su akutna infektivna, visokozarazna bolest virusne etiologije, koja po kliničkim manifestacijama spada u grupu osipnih groznica.

Virus se prenosi kapljicama prilikom kašljanja i kijanja, bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili direktnim kontaktom sa sekretom iz nosa ili ždela inficirane osobe.

Virus ostaje aktivan i infektivan u vazduhu ili na površinama predmeta čak i do dva sata. Zaražena osoba može preneti infekciju na druge osobe 2-4 dana pre i 4 dana posle izbijanja ospe (najzaraznija je dva dana pre i dva dana posle izbijanja ospe).

Prvi znak malih boginja je obično povišena temperatura, koja se javlja posle 10 do 12 dana od kontakta sa virusom. Temperatura traje 4 do 7 dana. U početnom stadijumu javljaju se curenje iz nosa, kijavica, suv kašalj i bol u grlu. Na unutrašnjoj strani obraza javljaju se male bele tačkice koje se obično posle 24 sata povlače.

Prelaz u osipni stadijum je postepen. Nastaje obično 3 do 4 dana od pojave prvih simptoma sa skokom temperature i do 40 stepeni, pojačava se suzenje očiju, sekrecija iz nosa, kašalj je češći i naporniji, bolesnik je umoran i malaksao. Može se javiiti povraćanje i proliv. Osip se prvo javlja na liniji kose i spušta se na lice i vrat. Dalje se širi od glave prema nogama postupno u toku 2 do 3 dana, ne štedeći nijedan deo kože tela. Ospa se istovremeno javlja i na sluzokožama. Može se uočiti na mekom nepcu, ali zahvata i druge sluzokože. Osip traje 5 do 6 dana i potom se povlači na isti način na koji je i nastao, od glave na dole. Posle povlačenja ospe na koži ostaje hiperpigmentacija, koja ubrzo nestaje.

Komplikacije malih boginja su češće kod dece do 5 godina ili odraslih osoba preko dvadeset. Najozbiljnije komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, pneumonija i encefalitis. Trudnice koje se zaraze ovim virusom u toku trudnoće su takođe pod rizikom od teških komplikacija zbog čega se njihova trudnoća može završiti prevremenim porođajem ili pobačajem.

U zemljama gde su male boginje većinom eliminisane redovnim vakcinacijama, importovani slučajevi ostaju važan izvor infekcije.

Izolacija bolesnika, higijensko – dijetetski režim i dobra nega primenjuju se u svim slučajevima bolesti. Takođe se mogu primenjivati kapi za nos i lekovi za smirivanje kašlja. Ostalo lečenje se preduzima u slučaju komplikacija.

U epidemiji morbila uglavnom obolevaju nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane osobe.

Vakcinacija protiv morbila u našoj zemlji započeta je 1971.godine, a danas se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele (MMR) prema kalendaru obavezne imunizacije. Vakcina se daje deci u drugoj godini i vrši se revakcinacija dece u sedmoj godini. Osobe vakcinisane 80-tih godina mogu zbog neadekvatnog čuvanja i transportovanja vakcina biti osetljive na virus morbila i njima se preporučuje da provere titar antitela na virus morbila besplatno u predhodnom dogovoru sa epidemiologom.

U slučaju da ste bili u kontaktu sa osobom koja ima ili se sumnja da ima male boginje javite se telefonom epidemiologu Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata na broj 021/4870-575 ili 0668888439. U slučaju da primetite neke od simptoma bolesti, javite se telefonom vašem izabranom lekaru na broj 021 4870-555, zatim idite direktno na Kliniku za infektivne bolesti (to možete uraditi bez uputa lekara opšte medicine), gde ćete biti pregledani i upućeni na uzimanje brisa grla i nosa.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti epidemiologu Zavoda, dr Lidiji Turo na tel. 021 4870-575 

«

Aktuelnosti/Saveti i preporuke

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju