Novosti21. maj - Euromelanoma dan 

16.05.2018

Euromelanom promoviše i širi informacije o prevenciji, ranoj dijagnozi i lečenju raka kože. Kampanja Euromelanom 2018 je usmerena na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja. I ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijuma kod osoba mlađih od 18. godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbije da se upotreba, prodaja i promet solarijuma  u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu.


Dermoskopski pregled mladeža studenti mogu da zakažu i obave  u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad kod Dermatovenerologa svaki radni dan u prepodnevnoj smeni.

 
Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godišnje, prosečno je od melanoma obolevalo  624  osobe od melanoma, 320 muškaraca i 304 žene, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene. 


Da bi se ova situacija promenila neophodno je širenje informacija o zaštiti od sunca, pre svega kod dece i mladih, ali i kod odraslih, kao i  informacija o ranom prepoznavanju melanoma i drugih oblika raka kože i značaju samopregleda kože.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju