NovostiKretanjem do zdravlja

16.03.2018

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, realizuje projekat „Kretanjem do zdravlja“, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Rekreacija i sport imaju veoma značajnu ulogu u očuvanju i unapređenju zdravlja. Bavljenje sportom i rekreacijom se preporučuje u svim starosnim grupama kao prevencija mnogih oboljenja i lakše prevladavanje stresa. Statistički podaci pokazuju da su deca i mladi sve manje fizički aktivni, i da slobodno vreme provode sedeći uz računar što utiče na sve lošije opšte zdravstveno stanje. Sedenterni način života posebno je karakterističan za studentsku populaciju koja najveći deo vremena provodi sedeći i učeći u zatvorenom prostoru.

Prema podacima World Health Report fizička neaktivnost preti da postane globalni problem, posmatrajući je od dečjeg uzrasta pa preko svih slojeva starosne i socijalne strukture. Fizička neaktivnost je odgovorna za nastanak 15 – 20% kardiovaskularnih bolesti u Evropskom regionu, takođe i za pojavu dijabetesa tipa 2, kancera kolona, kancera dojke, kao i osteoporozu kod starije populacije.

Doprinos uspehu realizacije projekta daju mnoge institucije, studentske i nevladine organizacije i sportsko – rekreativni klubovi.

Projekat „Kretanjem do zdravlja“ sprovodi se od 2007. godine kada je na osnovu statističkih podataka dobijenih prilikom sistematskih pregleda studenata I i III godine svih fakulteta dobijen podatak da je 60% anketiranih studentkinja i 40% studenata fizički neaktivno. Posebno se ističe činjenica da 10% anketiranih devojaka sedi duže od 16 sati dnevno.

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju