KampanjeJUN-NACIONALNI MESEC MENTALNOG ZDRAVLJA

09.06.2023Mentalno zdravlje je deo opšteg zdravlja i definiše se kao “stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može da se nosi sa normalnim životnim stresom, može da radi produktivno i plodno i sposoban je da doprinosi zajednici” (Brlas S. i Gulin M. , 2010; SZO).

SZO globalno ističe da „nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“.

Mentalno zdravlje je, stoga, i jedan od prioriteta javnog zdravlja, s obzirom na opterećenje koje mentalni poremećaji uzrokuju u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu.

U našoj zemlji se od 2022. godine mesec jun obeležava kao Nacionalni mesec mentalnog zdravlja.

Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Promocija mentalnog zdravlja uključuje akcije za jačanje političkog okruženja i korišćenje strateške komunikacije za izgradnju mreža, angažovanje zainteresovanih strana, povećanu pismenost o mentalnom zdravlju i promenu ponašanja. 

Podsećamo da je i dalje u funkciji Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna. Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima 0800 309 309  je besplatan i dostupan non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža.

Korisni linkovi:

http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-3702

https://izjzv.org.rs/app/preuzimanje/Mentalno_zdravlje.zip

https://izjzv.org.rs/app/preuzimanje/Prevencija_mentalnih_poremecaja.zip

http://izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=4-78

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju