KampanjeSvetski dan prevencije samoubistva

11.09.2019Ove godine, 10. septembra, drugi put se obeležava Svetski dan prevencije samoubistva, pod sloganom „Radimo zajedno kako bi se predupredilo samoubistvo.“ Tema je izabrana kako bi se istakao suštinski element za efikasnu globalnu prevenciju samoubistva – saradnja. Jer svi imamo svoju ulogu i samo udruženi se možemo suočiti sa izazovima koje suicidalno ponašanje danas predstavlja za društvo.

Međunarodno udruženje za prevenciju samoubistva (IASP) izdalo je oficijelnu brošuru u kojoj svakoga od nas poziva da odvojimo jedan minut.

Odvajanje samo jednog minuta kako bismo bilo kome u našoj zajednici pomogli moglo bi da promeni kurs njegovog života.

Pojedinci koji su preživeli pokušaj samoubistva mogu nas mnogo čemu naučiti o tome kako reči i dela drugih mogu biti važni, nekada i presudni. Informacije koje oni imaju su upravo iz prve ruke i zato mnogi od njih rade kao podrška, kao zagovornici za prevenciju suicida i imaju dostupne informacije i resurse.

Pomoći nekome u takvoj situaciji je ljudima često teško, nevoljno to čine. I to iz više razloga. Uključujući strah da ne znaju šta da kažu. Važno je zapamtiti da ne postoji jedinstvena, specifična formula. Empatija, saosećanje, iskrena zabrinutost, poznavanje dostupnih resursa i želja da se pomogne su ključni za sprečavanje tragedije.

Drugi faktor koji sprečava pojedince da intervenišu je zabrinutost da ne pogoršaju situaciju, okolnosti. To oklevanje je razumljivo, s obzirom da je suicid teško pitanje praćeno mitom koje sugeriše da razgovor o tome može podstaći ranjive pojedince da razmišljaju o toj idei ili im može biti okidač za sam čin.

Dokazi ukazuju na to da to nije slučaj. Podrška i uho za slušanje će verovatnije smanjiti stres, a ne pogoršati.

Mi moramo paziti na one koji se ne snalaze. Pojedinci u nevolji često ne traže konkretan savet. Upozoravajući znaci suicida uključuju: beznadežnost, nekonntrolisan bes, traženje osvete, nesmotreno ponašanje ili uključivanje u rizične aktivnosti – na izgled bez razmišljanja, osećajući se zarobljen kao da nema izlaza, povećana upotreba alkohola ili droga, udaljavanje od prijatelja, porodice i društva uopšte, anksioznost, uznemirenost, nesanica ili spavanje svo vreme i dramatične promene raspoloženja.

Sluh nekoga sa saosećanjem, empatijom i osećajem za prosuđivanje, može pomoći u vraćanju nade.

Svako od nas se može priključiti!

 

Odvojite minut da primetite šta se dešava sa vama, vašom porodicom, prijateljima, kolegama.

Odvojite minut da biste posegnuli i započeli razgovor ako primetite da je nešto drugačije.

Odvojite minut da saznate koja je pomoć dostupna za vas i za druge.

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju