NovostiKRETANJEM DO ZDRAVLJA -MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

09.05.2023Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2002. godine ustanovila 10. maj kao dan za obeležavanje i promovisanje fizičke aktivnosti pod nazivom „Kretanjem do zdravlja“. Tog dana u celom svetu zemlje članice SZO planiraju i organizuju različite aktivnosti.

Glavni ciljevi nacionalnih i globalnih akcija su:

  • Podizanje nivoa svesti o koristima fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti

  • Isticanje prednosti rekreativnog bavljenja sportom i pozitivnih efekata redovog vežbanja

  • Promovisanje bavljenja fizičkom aktivnošću u različitim sredinama: na radnom mestu, u školi, u slobodno vreme, …

  • Promovisanje zdravog načina života, fizičke aktivnosti i sporta

Posledice fizičke neaktivnosti (hipokinezije)

Hipokinezija ili smanjeno kretanje je postala globalni problem koji ugrožava zdravlje svetske populacije, posebno u urbanim sredinama. Posledica nedovoljnog kretanja je porast broja kardiovaskularnih oboljenja (srčani i moždani udar, povišen krvni pritisak), osteoporoze, depresije i karcinoma.

Podaci pokazuju da oko 1,9 miliona ljudi umire godišnje u svetu od posledica nedovoljne fizičke aktivnosti što je posledica savremenog stila života (vožnja automobilom do posla, sedenje na poslu, sedenje u kući po povratku sa posla uz televizor ili kompjuter).

kreKada je osoba fizički aktivna, osim što jača mišiće i gubi kalorije, smanjuje stres i popravlja raspoloženje usled povećanog lučenja endorfina koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Šta je fizička aktivnost?

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija). Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal… sve ovo je fizička aktivnost.

Zašto je važna fizička aktivnost?

Redovna umerena fizička aktivnost, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

Koliko kretanja je dovoljno?

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Od pola i starosti, zdravstvenog stanja, a posebno u odnosu na stanje utreniranosti (kondicije), zavisi i izbor vrste aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe…) učestalost i trajanje.

I zato uvek treba naći  vremena za aktivnosti koje upotpunjuje celovitost našeg tela i duše!

«

Aktuelnosti/Novosti

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju