KampanjeObeležavanje 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana: „365 dana bez duvana“

29.01.2021

U Srbiji se već duže od 25 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Aktivnosti u okviru obeležavanja ovog datuma iz kalendara zdravlja upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana i izlaganja duvanskom dimu, kao i brojne mere kontrole duvana i novine. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom: „365 dana bez duvana“.

       Nauka je do danas objasnila da nema bezbedne doze izloženosti duvanskom dimu, ni aktivno ni pasivno. Duvanski dim sadrži oko 8000 hemijskih jedinjenja, a od toga više od 70 su kancerogeni.

  • Duvan ubija do polovine svojih korisnika.
  • Duvan svake godine ubije više od 8 miliona ljudi. Više od 7 miliona tih smrtnih slučajeva rezultat je direktne upotrebe duvana, dok je oko 1,2 miliona rezultat nepušača izloženih pasivnom pušenju.
  • Preko 80% od 1,3 milijarde korisnika duvana na svetu živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.
  • Duvan je vodeći uzrok smrti, bolesti i osiromašenja

Svi duvanski proizvodi (DP) su štetni:

1) sagorevajući DP na t=600-900oC (cigarete, cigare, cigarilosi, bidis...);

2) sagorevajući DP na t=350-600oC (elektronske cigarete i „vape” uređaji) – sa ili bez nikotina;

3) zagrevajući DP na t<350oC (kao što su IQOS, GLO, Logic, Ploom, JUUL...);

4) duvan za žvakanje (snus, švedski duvan...);

5) nargile/šiša/vodena lula (za koje je dokazano da prenose i zarazne bolesti, poput herpesa, zarazne žutice, infektivne mononukleoze, tuberkuloze i kovid-19; u odnosu na duvanski dim iz cigareta, sadrže 35 puta više ugljen-monoksida, 5 puta više čestica male molekulske mase [<PM10mm], 4 puta više policikličnih aromatičnih ugljovodonika i aldehida, a 1 čas pušenja ekvivalentan je dozi od 100 cigareta);

 

Pušenje i udisanje duvanskog dima je odgovorno za nastanak ili doprinosi nastanku brojnih vrsta raka (pluća, traheje, bronha, grkljana, usta, jezika, desni, jednjaka, želuca, mokraćne bešike, grlića materice, dojke, mijeloidne leukemije...), kardiovaskularnih bolesti (infarkt, šlog...), hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (hronični bronhitis, emfizem i astma), dijabetesa, bolesti manjih krvnih sudova (Burgerova bolest, slepilo...), parodontopatije, poremećaja seksualnog i reproduktivnog zdravlja itd.

Odvikavanje od pušenja u bilo kojoj dobi dovodi do produženja života, a u mladosti i do zaštite reproduktivnog zdravlja (lakše začeće; zdravije održavanje trudnoće; veća telesna dužina, masa i obim glave bebe i ređi nasledni poremećaji kod bebe; bolja kognitivna postignuća deteta itd).

Najduže istraživanje o štetnosti pušenja cigareta, koje je trajalo 50 godina, ukazalo je da odvikavanje u dobi od 30, 40, 50, odnosno 60 godina, produžava život za 10, 9, 6, odnosno 3 godine.

U odvikavanju od pušenja koriste se metode samoodvikavanja, bihevioralne metode (individualne i grupne – „Petodnevni plan“ po Mek-Farlandu i „7 koraka do promene“ po Prohaska i Di-Klemente) i farmakološke metode (nikotin-zamenska terapija, citizin i bupropion, a u većini zemalja EU i vareniklin).

Institut za javno zdravlje Vojvodine je razvio i pilotirao mobilnu aplikaciju za podršku odvikavanju od pušenja, „Ostavi sad“ (sufinansirano sredstvima Gradke uprave za zdravstvo Grada Novog Sada u 2019 i 2020. godini), koja spada u metode samoodvikavanja, a oslanja se i na bihevioralne metode, razrađene u algoritmu koji prati procenu stepena zavisnosti od duvana, procenu spremnosti za odvikavanje i u zavisnosti od kategorije, programirana je tako da daje određene podsticaje koje sam zavisnik od duvana bira među predloženim opcijama.

Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije ukazao je na povećanu pažnju naučne zajednice i medija za „elektronske sisteme za snabdevanje nikotinom ili nenikotinskim supstancama“, e-cigarete i vape-uređaje (engl. Electronic Nicotine Delivery Systems and Electronic Non-Nicotine Delivery Systems - ENDS/ENNDS), kao i zagrevane duvanske proizvode (engl. Heated Tobacco Products - HTP), pre svega zbog niza oboljenja i smrtnih slučajeva u više zemalja, posebno među zdravim mladim ljudima, koji su se mogli povezati sa elektronskim sistemima za snabdevanje nikotinom ili nenikotinskim supstancama. U cilju podsticanja prijavljivanja ovih poremećaja (engl. “vaping related disorder”, u slobodnom prevodu „poremećaj u vezi sa evaporizatorima“), na međunarodno ujednačenom principu,

«

Aktuelnosti/Kampanje

Pretraga


Arhiva


Podelite informaciju